Hidroelektrik santraller, doğal havzasında biriktirilen yada kendiliğinden birikimi olan potansiyel enerjiye sahip suların belirli bir yükseklikten, belirli bir hızda düşürülmesiyle açığa çıkan kinetik enerjinin kullanılması esasına dayanır. Ortaya çıkan bu kinetik enerji türbin kanatlarından geçer ve jeneratörde ivmesel dönme hareketi ile elektrik elde edilmiş olur.

Hidroelektrik santrallerinin ana bölümleri:

• Su kaynağı ve su alma ağzı yapıları

• Cebri borular ve salyangoz

• Türbin ve jeneratör

• Transformatörler ve şalt alanı

Gen Enerji olarak hidroelektrik santrallerin tüm mekanik ve elektrik yardımcı ekipmanlarının montajını ve mühendisliğini yapmaktayız. 

Hidroelektrik santrallerinde kullanılan ana türbin çeşitleri:

Kaplan Tipi Türbin: Kaplan tipi türbin çarkı, kanat hatvelerine ayarlanabilme olanağı sağlamak için yönleri değiştirilebilir niteliktedir. Kaplan türbinleri genellikle 30 m’ye kadar olan su düşülerinde kullanılır. 

Francis Tipi Türbin: Francis türbinine su, yöneltici çarktan dönel çarka dıştan girip, çark kanatları boyunca aşağıya doğru giderek çarkı terk eder. Amerikalı Francis tarafından bulundu. Kompakt yapısı, güvenli çalışması ve yüksek etkinliği ile en yaygın kullanılanıdır. Bu türbinler genellikle 30 – 300 m'lik su düşülerinde kullanılır.

Pelton Tipi Türbin: Teorik bir sınırlılığı olmamasına karşın, Pelton türbinleri 200m’den fazla olan su düşüşlerinde kullanılır. Pelton türbinleri yatay eksenli ve dikey eksenli olmak üzere iki gruba ayrılır.